Print deze pagina Bookmark and Share


Over de Franciscaanse Weg


Met de website ‘de franciscaanse weg’
laat de veelkleurige franciscaanse beweging in Nederland zien dat ze zich sterk maakt voor het doorgeven van een geleefde franciscaanse spiritualiteit.

Wat is dat ‘franciscaanse’?
Dat heeft te maken met Franciscus van Assisi, een kleine, mystiek begaafde man uit de dertiende eeuw. Hij leefde op zo’n aanstekelijke manier in verbondenheid met God, mens en dier, dat duizenden mensen in alle continenten zich door hem lieten inspireren. Voor zijn tijdgenoten was hij een tweede Jezus, die een grote innerlijke vernieuwing teweeg bracht in een kerk die er niet zo best aan toe was.

Wat is spiritualiteit?
Voor franciscaanse mensen is spiritualiteit altijd concreet. Je leest het niet in de sterren of in de kaarten, maar in de ogen van je buurvrouw en in het appèl dat de schepping op je doet.
Het gaat om een praktisch handelen waarin de heiligheid van ons leven,
van álle leven, kan oplichten. Daarbij hoort de inzet om dat handelen
steeds meer te laten bepalen door de bron van alle goeds, God.

De franciscaanse mensen in Nederland geven daar op allerlei manieren vorm aan. Ze leven in kloosters, maar ook gewoon tussen ons in.  

Ze bidden en mediteren, maar ook dansen ze en lopen ze voettochten waar je wijzer van terugkomt. En ze willen je graag laten delen in de rijkdom van hun traditie en in hun manier van leven.

Deze website is een vorm van samenwerking tussen de verschillende franciscaanse families die Nederland kent: broeders, zusters, actieve religieuzen en heel veel ‘gewone’ mensen (leken). Samen vormen ze de franciscaanse weg. Ze nodigen je uit om een stukje mee te lopen, zo ver als je wilt, op de manier die je wilt. Ze willen graag je tochtgenoot zijn. Van jou en van alle mensen die zich willen laten inspireren door die kleine, arme Franciscus van Assisi en zijn eerste vrouwelijke volgeling Clara van Assisi.