Print deze pagina Bookmark and Share

Voettocht Elisabethpad - van Eisenach naar Marburg (Duitsland)


18 t/m 31 augustus 2024

We komen langs plekken uit Elisabeths levensverhaal die ons een kijkje geven in het glooiende landschap van de deelstaten Thüringen en Hessen. Ook de geschiedenis laat hier haar sporen na: in de kerkjes zijn de voetstappen van hervormer Luther zichtbaar en het pad loopt langs de oude grens die tot 1989 West- en Oost-Duitsland van elkaar scheidde. We lopen in een prachtig verstild landschap met bossen en weidevelden, fruitbomen en beekjes. De idyllische dorpjes op de route hebben elk een eigen verhaal, bezienswaardigheid en prachtige kerk.

Elisabeth van Thüringen
Elisabeth van Thüringen leefde tussen 1207 en 1231 en werd dus slechts 24 jaar. Vanuit evangelische inspiratie zette zij een nieuwe trend van solidariteit en zorgzaamheid die tot op de dag van vandaag inspireert. Elisabeth ervoer de uitersten van het leven van alledag: het geluk van de liefde en het verlies van haar partner, luxe en hongersnood, engagement en ascese, geluk en eenzaamheid, vreugde en pijn. Tegen de gangbare normen van die tijd in wist zij mensen te verbinden. In 1229 werd ze lid van de Derde Orde van Franciscus van Assisi. Haar verdere leven verzorgde Elisabeth zieken in het franciscaanse ziekenhuis dat zij liet bouwen bij het slot Marburg.

Afstanden
De afstanden variëren van 13 tot 23 kilometer per dag door heuvelachtig en glooiend terrein. Wandelvoorbereiding is nodig voor deze tocht.

Overnachtingen
We overnachten afwisselend op een camping, in een jeugdherberg, pelgrimshuis, gasthof/pension of herberg.

Bagagevervoer
Bagagevervoer wordt verzorgd. Je hoeft niet met je eigen bagage te wandelen.

Begeleiding
De reis wordt begeleid door Mieke Dorssers. Mieke is theoloog en was directeur van de Franciscaanse Beweging.

Kosten
Deze voettocht wordt aangeboden voor € 995,- op basis van volpension, inclusief pelgrimspas en routeboekje. De heenreis naar Eisenach en terugreis vanuit Marburg zijn niet bij de prijs inbegrepen.

Inschrijven (uiterlijk 5 juli!)
Er is plek voor 10 deelnemers. Aanmelding in volgorde van opgave en aanbetaling van € 100,-.

Meer informatie en inschrijven