Print deze pagina Bookmark and Share

Elisabeth van Thüringen: de vrouw die keuzes durfde te maken


zaterdag 19 november 2022 in Rotterdam


Elisabeth van Thüringen (1207-1231) is de dochter van de koning van Hongarije, maar groeit op aan het hof van de Thüringse landgraven. In haar korte bestaan ontdekt ze al snel wat essentieel is in het leven. Zo vraagt zij of producten fair trade zijn, en organiseert zij voedselbanken door de graanschuren open te zetten voor de armen. Op weg naar de kruistocht sterft haar man Lodewijk tijdens een epidemie en is zij, amper twintig jaar oud, weduwe met drie jonge kinderen.

Ze neemt dan een belangrijke beslissing: ze verlaat het hof om zich in te zetten voor de zieke en zwakke mens. Zij geeft een middeleeuws, maar nog immer actueel antwoord op problemen van alle tijden. Of het nu gaat om een pandemie of om armoede, om het vermalen worden door de overheid of om het ontbreken van gelijke kansen voor alle mensen: in al deze gevallen gaat het steeds om een eerlijk bestaan voor iedereen.

Peter Vermaat vertelt het levensverhaal van Elisabeth van Thüringen, bijgestaan door zijn maskers en levensgrote poppen, én door Emma van Dobben, die als troubadour op trommel, eenhandsfluit, lier, rebec en draailier de middeleeuwen laat herleven.

Na afloop van de theatervoorstelling wordt het boekje ‘We moeten de mensen blij maken’ gepresenteerd. Het boekje bevat negen meditaties bij het leven van Elisabeth van Thüringen, om de herinnering aan haar levend te houden en haar inspiratie van betekenis te laten zijn voor onze hedendaagse levens. Deze tweede uitgave in een serie over franciscaanse meditatie-vieringen is vanaf 1 oktober te bestellen via shop.franciscaansebeweging.nl voor € 5,00 (vanaf vijf exemplaren € 4,50 per stuk).

Datum
zaterdag 19 november 2022

Tijd
15.00 tot 16.50 uur, met aansluitend de boekpresentatie

Locatie
H. Laurentius en Elisabethkathedraal, Robert Fruinstraat 36, 3021 XE Rotterdam

Aanmelden
kaarten zijn hier te bestellen in de webshop (€ 10,00) en te koop aan de kassa (€ 12,50)