Print deze pagina Bookmark and Share

Seizoensopening van 'de Hof van Lof' te Megen


vrijdag 20 april 2018

Op vrijdag 20 april 2018 om 14:00 uur start het nieuwe seizoen van de Hof van Lof in Megen (gem. Oss). De opening wordt dit jaar verricht door mevrouw Liduine Willemsen, stichtingsbestuurslid. Zij houdt een presentatie met beeldmateriaal over‘de kracht van Maria in het licht van bloemen en planten’.

De Hof van Lof is de kloostertuin van het Megense minderbroedersklooster: Kloosterstraat 6, Megen.

Daarna is tot en met september de Hof van Lof elke vrijdag- en zaterdagmiddag van 14:00 uur tot 16:00 uur geopend voor rondleidingen respectievelijk vrij bezoek (er is altijd een gastvrouw of -heer aanwezig). Op onze website www.hofvanlof.nl staan de exacte data van de rondleidingen. Voor de rondleidingen moet men zich vooraf opgeven via rondleidingen@hofvanlof.nl. Voor de zaterdagse 'scharrelmiddagen' is aanmelden niet nodig.

De Hof van Lof wordt onderhouden door een groep enthousiaste vrijwilligers en wacht op uw belangstellend bezoek.

Megen, de franciscanen en de de Hof van Lof
In Megen, een stadje in de bocht van de Maas, staat sinds 365 jaar het klooster van de minderbroeders franciscanen. De broeders wonen er, bidden  het koorgebed en werken in huis of daarbuiten. Het gaat vooral om pastorale assistentie, aandacht voor gasten die een paar dagen komen meeleven en activiteiten voor jonge mensen die op zoek zijn naar diepgang in hun leven.

De kloostertuin is altijd een moestuin geweest die groente en fruit moest leveren voor de bewoners. Omdat het aantal bewoners kleiner werd en de broeders zelf geen tuinman meer hadden, kwam een flink deel van de tuin beschikbaar voor een nieuwe bestemming: de Hof van Lof.

De bomen, bloemen en planten mogen nu hun eigen verhaal vertellen. Niet om wat ze opbrengen worden ze gewaardeerd, maar om wat ze zijn. Ze zijn een stukje van de schepping, mooi door hun kleur en vorm, verbazend door hun manier van groeien en voortplanten, boeiend ook door de ideeën waarop ze je brengen. Dat laatste krijgt vooral de aandacht. De zonnebloem lijkt wel op de zon, maar ze herinnert ook aan St. Franciscus die zijn zonnelied dichtte. De buxus doet denken aan palmzondag, maar ook aan St. Clara die van de bisschop een palmtakje kreeg als teken van goedkeuring en zich op die dag bij Franciscus voegde. De mierikswortel met zijn scherpe smaak wordt gebruikt bij het Joodse paasmaal en verwijst zo naar de bittere slavernij in Egypte. Ga zo maar door; een hele tuingids is er over vol geschreven. Zo wil deze hof de lof verkondigen van God en de verhalen vertellen van mensen die God hebben gezocht.